IMPORTANȚA ILUMINATULUI ÎN DESIGNUL DE INTERIOR

Crearea unui design de interior are un proces frumos, unde cu fiecare pas parcurs lucrurile prind din ce în ce mai mult contur, însă o etapă de care mereu suntem entuziasmați este cea a iluminatului, deoarece acesta dacă este amplasat corect poate adăuga o altă dimensiune unui spațiu, dând viață proiectului de design interior.

Iluminarea excelentă creează adâncime și înălțime, locuri confortabile și atrage atenția asupra zonelor cele mai importante dintr-o încăpere. În această ramură, totul este despre echilibrul dintre lumină și umbră și despre aducerea de energie nouă într-un interior. Iluminatul este un aspect esențial al designului interior, deoarece poate afecta modul în care percepem un spațiu. Iluminarea potrivită poate face o cameră să se simtă mai mare, mai confortabilă sau mai primitoare. De asemenea, poate evidenția anumite zone ale unui spațiu, cum ar fi caracteristicile arhitecturale, lucrările de artă sau mobilierul și poate crea un punct focal. În plus, iluminarea ne poate afecta starea de spirit și bunăstarea, deoarece joacă un rol în reglarea ritmului nostru cardiac și ne poate ajuta să ne simțim mai energici sau relaxați.

Există patru tipuri de iluminat și anume: iluminatul general, iluminatul ambiental, iluminat de accent și iluminat de lucru/focus. Cel mai clasic tip de iluminat este cel general, iar acesta este folosit pentru a crea o lumină generală și uniformă pe întreaga suprafață a unei incăperi, genul de lumină pe care o aprinzi atunci când intri prima oară într-o încăpere. Find utilă pentru activități uzuale, se poate utiliza atât o lumină rece, cât și o lumină caldă.

Iluminatul ambiental este un element esențial în atingerea echilibrului perfect al iluminatului interior.

Acesta oferă un nivel confortabil de luminozitate, care permite oamenilor să vadă și să se miște într-o cameră fără să își obosească ochii, de asemenea se poate crea o atmosferă relaxantă făcând un spațiu sa se simtă mai primitor. Tipul acesta este popular atât în zona de locuințe, dar și in cea HoReCa, cabinete de psihologie sau clase de yoga, iar lumina caldă este recomandată. Poate fi realizată printr-o varietate de corpuri de iluminat, inclusiv lumini încastrate, candelabre, lumini cu pandantiv și aplice de perete, iar cheia este aceea de a avea un design de lumini stratificat care să creeze diferite scenarii.

Iluminatul de accent este folosit pentru a atrage atenția asupra unor caracteristici sau obiecte specifice dintr-o cameră. Acesta crează un punct focal și sporește interesul vizual al unui spațiu, ea poate fi folosită pentru a evidenția lucrări de artă, sculpturi sau orice caracteristrică care merită o atenție specială. Există diferite tipuri de corpuri de iluminat care pot fi folosite pentru iluminatul de accent, cum ar fi iluminatul cu sine și spoturi, iluminatul încastrat, aplicele de perete și luminile pentru tablouri. Trucul este ca acestea să fie cu lumina direcționată către punctul focal dorit, fără a crea strălucire sau umbre. Pe lângă crearea unui punct focal, iluminatul de accent poate fi folosit și pentru a crea o anumită dispoziție sau atmosferă într-o cameră. De exemplu, utilizarea luminilor de culori calde poate crea o atmosferă confortabilă și primitoare, în timp ce luminile de culori reci pot crea o atmosferă mai energică și mai vibrantă.

Iluminatul de lucru este unul special conceput pentru a oferi lumina pentru o anumită sarcină. Este adesea folosit în zonele în care se efectuează sarcini precum cititul, scrisul, gătitul sau în spațile de birouri. Practic, oricare activitate care are nevoie de concentare se recomandă lumina de lucru, deoarece poate îmbunătăți aspectul general și senzația unui spațiu prin adăugarea de adâncime și dimensiune.

Fiecare dintre tipurile de iluminat menționate mai sus servește unui scop specific și este esențial în crearea unui design de iluminat bine echilibrat și funcțional. Este important șă fie luate toate cele patru straturi de iluminare atunci când se proiectează un plan de iluminat.